Content marketing: een korte how to

Online marketing, content marketing, SEO, Social Media. Het zijn veel gebieden waar je marketing efforts in gaan zitten. Maar hoe knoop je dit allemaal aan elkaar? En hoe weet je dat je die dingen doet die bijdragen aan je doelstellingen? Hier een korte en toch behapbare handleiding om in ieder geval de basis op te zetten. Heb je nog geen idee wat content marketing is? Lees dan ook “Wat is content marketing”

Start met onderzoek en voorbereiding
Zomaar starten met social media en content marketing is niet meer van deze tijd. De ruis is enorm doordat iedereen toch weer zijn of haar mening aan het verkondigen is. Het is dus zaak om strak georkestreerd en precies je boodschap te vertellen en over te brengen. Begin daarom met:
  • Keyword onderzoek
  • Een SEO check om te zien of het (technisch) goed geregeld is
  • Te luisteren op social media
Begrijp waarop je klanten, concurrenten en beïnvloeders zoeken en welke onderwerpen ze bespreken op social media. Je kunt daarvoor tools gebruiken als Hootsuite, Google Alert en Feedly om op de hoogte te blijven en je te mengen in discussies. Maar ook Google Adwords Keyword Planner, andere keyword tools en de Search Engine Result Page (SERP). Zo verzamel je inzichten die je gebruikt om je doelstellingen en plan op te stellen.

Content marketing strategie
Door een content marketing plan op te stellen geef je richting en een tijdgebonden planning om je verhaal over te brengen. In het plan zijn de volgende elementen nodig:

Doelstelling
Wat wil je precies bereiken? Merkbekendheid, meer leads, betere service leveren? Hoe scherper en concreter je dit hebt, hoe meer je haalt uit je inspanningen. Maar het maakt het ook makkelijker om te beoordelen of je iets wel of juist niet doet.

Doelgroepen
Wie wil je bereiken, hoe en waar doe je dat het best en met welke boodschap? Door je doelgroepen goed te kennen en herkennen kun je veel beter je content vormgeven en plaatsen. Je maakt het nog sterker als je dit koppelt aan persona’s en customer journeys:

 

Doel en vragen in de customer journey
Je contentplan
Welke onderwerpen, welke media, wanneer? Wat wil je bereiken? Je doelgroep inspireren, naar je toe halen of betrekken (aka “engagement”) en welke KPI’s hang je daar dan aan? Maar ook wie schrijft wat en is de eigenaar van een onderwerp of social media kanaal? Wij vinden het handig om een contentkalender te hebben in je contentplan waar dit allemaal in staat.

Content delen
Promoot je content via social media die je doelgroepen ook gebruiken. Dit weet je natuurlijk door het eerdere doelgroepen onderzoek en door goed mee te luisteren op social media. Sluit je aan bij een community en zorg voor betrokkenheid (engagement ;)) met die community.

Meten en verfijnen
Als je dan je contentplan uitvoert is het handig om op basis van de doelstellingen en KPI’s je contentmarketing te verbeteren. Denk aan:
  1. Marketing doelstellingen: hoeveelheid verkeer, aantal leads, conversieratio’s, kosten per lead/conversie, enzovoorts.
  2. Communicatiedoelstellingen: commentaren, doorsturen/delen, likes, brand awereness, sentiment, tijd op pagina’s, enzovoorts.
  3. Overige doelstellingen: vaak meer service gerelateerd zoals aantal vragen beantwoord, tijdsduur, kostenbesparing ten opzichte van andere kanalen, klanttevredenheid/NPS, en dergelijke.
Door constant te blijven meten en je aanpak aan te passen op basis van de resultaten blijf je scherp en wordt het resultaat steeds beter. Maar blijf vooral testen zodat je ook nieuwe dingen blijft doen, wel met een goede aanname en ondersteund met cijfers.

Content marketing is vooral een proces dat op langere termijn resultaat levert. En daarvoor heb je doorzettingsvermogen en een aanpak nodig waarmee je constant content maakt, deelt, hergebruikt en verbetert.
Door Simon Siahaya
Online & dialoog marketeer, van old skool naar school en verder. Vader, Utrechter, easygoing. Gedreven door all things digital en resultaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zij gingen je voor