Iedereen gebruikt Scrum, maar wat is het eigenlijk?

Scrum, iedereen hoor je er over, maar wat is het nou eigenlijk? In deze blog vertellen we je kort en simpel wat Scrum is.

Wat is Scrum?
Scrum is een flexibele en effectieve manier van werken, dat door veel organisaties wordt toegepast. Scrum maakt het voor het team mogelijk om een project op een productievere wijze op te leveren en te kunnen ingrijpen bij en veranderingen eventuele problemen.

Het is kort cyclisch, waardoor je tijdig het project kunt bijsturen. Daarnaast vorm je door Scrum-aanpak grote betrokkenheid van het hele team. Iedereen werkt samen aan 1 sprint en helpt elkaar waarbij nodig. Een andere belangrijke waarom is, je werkt alleen aan dingen die nu waarde toevoegen en je hebt de maximale controle over output, snelheid en geld.

De rollen binnen Scrum
Er bestaande 3 verschillende rollen binnen Scrum:

  1. Het team
    Het team bestaat uit een aantal personen. Er is geen één eindverantwoordelijke en er is geen hiërarchie. Ieder teamlid neemt zijn eigen verantwoordelijkheid, maar ook voor het hele team. Hierbij is het belangrijk dat iedereen elkaar helpt waar nodig. Als laatste committeert het team zich aan het resultaat van een sprint.
  2. Scrum master
    De scrum master bewaakt en begeleidt het scrumproces. De Scrum master is daarbij ook de initiatiefnemer van alle scrum events en lost belemmering / problemen op voor het team.
  3. Product owner
    De product owner stelt de backlog op, hierover straks meer. Daarnaast stelt de product owner prioriteiten en heeft contact met de stakeholders en overlegt met hen waar nodig.

Backlog
Bij scrum beginnen we bij een backlogs. De backlog is een lijst met ideeën/taken die binnen het project vallen, die uitgevoerd moeten worden. Het kan zijn dat er taken van de backlog afgaan of dat er taken bijgevoegd worden, dit noemen we backlog refinement. Als er wordt begonnen met een taak, wordt deze uit de backlog gehaald en gaat Sprint X van start.

SPRINTPROCES

Sprint planning meeting

De sprint is de periode waarin het team het eind project gaat aanleveren. De sprint duurt vaak 2 tot 4 weken. Voorafgaand aan de sprint wordt er geïnventariseerd hoeveel beschikbare uren het team heeft. Het hele team maakt een inschatting het aantal uren per userstory, daarnaast wordt er per userstory een verantwoordelijke aangewezen. De sprintbacklog wordt gevuld tot dat alle beschikbare uren zijn gevuld.

Daily stand-up
De daily standup is een dagelijkse meeting en duurt maximaal 15 minuten. Ieder teamlid informeert het team wat heeft hij/zij gedaan, wat gaat hij/zij doen of zijn er belemmeringen om datgene gedaan te krijgen. De daily standup vindt face tot face plaatst, de personen die er niet bij kunnen zijn, bellen via de call in. Inhoudelijk wordt er niks besproken.

Backlog Grooming
Deze meeting wordt uitgevoerd door het ontwikkelteam. Het ontwikkelteam bestaat uit de productowner, stakeholders en het team. In deze meeting worden de user stories bewerkt naar de laatste inzichten. User story worden geprioriteerd, gedetailleerd, gesplit en ingeschat.

Sprint Demo
In de demo wordt een presentatie gegeven van het werk dat gereed is. Ieder teamlid presenteert hierbij zijn eigen werk.

Sprint review meeting
In de sprint review meeting wordt gekeken door de product owner en de opdrachtgever naar het opgeleverde werk. Na deze meeting wordt er feedback gegeven op het opgeleverde werk.

Sprint retrospective meeting
Iedere sprint wordt geëvalueerd en besproken wat er de volgende keer beter kan. Het doel van deze meeting is om iedere sprint efficiënter te laten verlopen.

Benieuwd hoe wij SCRUM gebruiken? Klik hier

Door Marijn Siderius

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zij gingen je voor

We delen onze kennis!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang; Inspirerende marketing voorbeelden, tips en inzichten waar je direct mee aan de slag kan.

Je ontvangt max 1x per maand onze nieuwsbrief.