7 vragen over e-mailmarketing

E-mailmarketing zou een groot onderdeel van je marketingmix moeten zijn. Veel bedrijven hebben dat nog niet echt door en natuurlijk betekent “groot” voor elk bedrijf iets anders. Feit is dat e-mail een direct kanaal is voor verkoop maar zeker ook voor klantenbinding.

 

Klanten mag ik toch altijd mailen?

Ja zeker mag je klanten altijd mailen. Sowieso om het product of dienst te leveren en te onderhouden. Maar ook voor acties of nieuwsbrieven. Die moeten dan wel over het product of dienst gaan waarvoor de klant in de eerste instantie klant is geworden. Heb je meerdere merken of labels dan mag je alleen voor dat merk of label mailen naar de klant. Voor nieuwsbrieven die over al je diensten en producten gaan moet je toestemming vragen. En dat doe je natuurlijk als de klant iets bij je bestelt.

 

E-mail kost toch niets, waarvoor betaal ik dan bij pakketten als Mailchimp of Copernica?

Je betaalt voor de extra opties en diensten die je krijgt. Denk aan een database waarin alle adressen en bijbehorende gegevens staan. Je krijgt inzicht in het effect van je mailings. Op welke linkjes geklikt wordt, bijbehorende rapportages, zorgen dat mail wordt afgeleverd, bijhouden van ongeldige mailadressen en zorgen dat de aflevering van bergen mail gegarandeerd wordt. Maar ook aan automatische reacties en opvolging van mailtjes. Dit krijg je niet als je vanuit Outlook of Apple Mail massaal gaat mailen.

 

Ik begrijp dat Gmail automatisch mail indeelt, hoe zit dat precies?

Gmail deelt berichten inderdaad automatisch in. Ze komen wel binnen maar verdwijnen vaak in de zogenaamde “Tabs”. Soms denk je wel eens dat je mail niet wordt afgeleverd, maar zit het dus in zo’n tabje. Gmail maakt standaard vijf Tabs aan:
  • De inbox, voor alles dat belangrijk en van een persoon lijkt te komen
  • Sociaal, voor alles dat van een social netwerk afkomstig is
  • Reclame, voor alles dat Google herkent als afzender van commerciële mail
  • Updates, voor nieuwsbrieven en meldingen
  • Forums, voor berichten uit fora en andere communities
Wil je zeker weten dat je mailtjes gelezen worden? Mail dan vanuit je persoonlijke e-mailadres naar je ontvangers waarin je je “zorgen” uit of ze wel jouw berichten lezen. Heb je heel veel adressen in je bestand, dan is dit natuurlijk bijna niet te doen. Maar misschien ondersteunt je e-mailpakket dit wel.

 

Waarom zou ik e-mailadressen van mijn klanten moeten verzamelen?

Een e-mailadres is ondertussen bijna een eigendom van een persoon geworden. Door de gratis services van Google, Yahoo en Microsoft, maar ook doordat veel mensen een eigen domein hebben waarop ze e-mail kunnen ontvangen. Dus als ze wisselen van baan of internetprovider blijven ze toch het adres gebruiken. Voor iedereen fijn. Want ook al benader je jouw klanten alleen om je product of dienst te leveren, je kunt jouw klanten wel herkennen op je site, in je CRM systeem. En daardoor selecteren of juist uitsluiten voor een social media campagne of een andere actie. Je kunt het allemaal verzorgen als je e-mailadressen hebt (en de juiste toestemming).

 

Alles gaat toch over social media tegenwoordig, kan ik niet beter likes en volgers voor mijn bedrijf/product verzamelen?

Je kunt nog niet makkelijk met een like communiceren. Daarnaast is het ook een kwestie van de juiste doelgroep aanspreken. Het kan zijn dat je overlap hebt in volgers op social media en e-mailadressen, maar het is vaak zo dat er grote verschillen zijn. Via mail kun je ook veel persoonlijker mensen aanspreken, iets wat je niet lukt via social media.

 

Op mijn site kunnen bezoekers hun e-mailadres achterlaten maar bijna niemand schrijft zich in. Wat kan ik daaraan doen?

Stel jezelf als eerste de vraag: Zou ik mezelf hiervoor inschrijven? Op basis van wat je leest en beloofd wordt. Is het duidelijk wat ik ontvang, wanneer en hoe vaak? Is het helder wat ik er aan heb? Kijk daarna ook welke gegevens je vraagt. Vaak is alleen een e-mailadres al voldoende. Want hoe minder je vraagt, hoe makkelijker mensen zich inschrijven. Meer vragen kan later altijd nog. Bijvoorbeeld door in een nieuwsbrief elke keer te vragen om de voornaam. Wel op een leuke manier en totdat de ontvanger denkt: “Ja, waarom ook eigenlijk niet?” of zich uitschrijft.

 

Wat is nou een goed moment om te mijn nieuwsbrief te versturen?

Er is geen gouden moment. Het best is om te testen wanneer voor jouw campagne of nieuwsbrief de beste dag en tijd is. Maar er is wel wat bekend: zo blijkt uit de Nationale E-mail Benchmark 2017 van de DDMA, dat maandag de mails het vaakst geopend worden, terwijl mensen op zaterdag het meest doorklikken. Dat zet je in ieder geval al een eind in de goede richting. Maar testen blijft de belangrijkste manier om het zeker te weten.

Lees ook
E-mailmarketing: Waarom iedereen het zou moeten doen

Heb je nog andere vragen over e-mailmarketing? Stel ze hieronder!
Maar je mag me natuurlijk ook bellen of mailen.
Door Simon Siahaya
Online & dialoog marketeer, van old skool naar school en verder. Vader, Utrechter, easygoing. Gedreven door all things digital en resultaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zij gingen je voor